Onderhoudstips

Tuintips

Wat is er in de verschillende periodes te doen in de tuin? Bekijk onze tuintips in de tuinkalender. Wij delen onze tips over tuinonderhoud, het gazon, kunstgras, de vijver, beplanting, vaste planten, bomen, struiken, snoeien en de moestuin.

Nieuw leven en kleur in de tuin is eindelijk weer aangebroken. De planten zijn in volle bloei en de tuin ruikt weer fris naar de lente. De natuur geniet weer van de langere dagen. De vogels maken nestjes en veel dieren worden weer wakker na een lange winterslaap. Kortom, het seizoen is weer begonnen en er is genoeg werk te doen. De tuin kan wel weer wat voeding, een snoeibeurtje en nieuwe soorten beplanting gebruiken…

Onderhoud van het gazon

 • Als de vorst ruimschoots uit de grond is, mag er weer geverticuteerd worden. Hierbij is het beste resultaat zichtbaar als je van tevoren het gazon al een keertje behandeld hebt met mosverdelger. Het mos laat dan goed los en is makkelijk te verwijderen uit je gazon. Na het afharken van het gazon mag er flink bemest worden. Daarna kun je je gazon weer lekker doorgezaaien met graszaad. Zorg dat je daarbij het goede graszaad gebruikt. Bij twijfel adviseren we je graag.
 • Controleer het gras op rotte, kale of zieke plekken. Steek voor een snel resultaat de rotte of lelijke plek in een vierkant uit en leg in het ontstane gat een op maat gesneden plag gras. Ook kun je gelijk de plekken met grof gras verwijderen en opnieuw inzaaien of op de snelle manier behandelen.
 • Het gazon kan alweer gemaaid worden. Niet alle grassoorten groeien even snel. Dit heeft als gevolg dat het gazon er voor de maaibeurt na de winter er erg hobbelig uitziet. Ook is er verschil in de kleuren groen te zien.

Snoeien

Vanaf april komt het maandelijks onderhoud weer om de hoek kijken. 
 • Snoei elke maand de hagen, zoals liguster, leylandii en taxus. Maai in ieder geval elke maand het gras en bemest het gazon ook op zijn tijd. 
 • Coniferen kunnen het best regelmatig licht gesnoeid worden zodat ze niet te breed worden. 
 • Knip de uitgebloeide bloemen van de rozen er regelmatig uit zodat ze langer zullen bloeien.

Overige tips

 • Na een zonnige en onbewolkte dag is de kans op een nachtvorst behoorlijk groot in april. Houd hier rekening mee door de planten die hier gevoelig voor zijn af te dekken met een stuk vliesdoek zodat de bloemkoppen niet bevriezen. 
 • Kijk uit voor de slakken. Door de toenemende warmte en de voorjaarsregen zal het aantal slakken op dit moment snel toenemen. Manieren om slakken te bestrijden zijn slakkenkorrels, Borax, gebruik van cafeïne en het zetten van biervallen. 
 • Last van onkruid tussen de bestrating of het terras? Dit kun je heel gemakkelijk weghalen met een speciale staalborstel, een lange steel of een onkruidkrabber. 
 • Haal de tuinmeubelen en de tuingereedschappen weer uit de berging of uit de schuur. De scharnierende onderdelen kunnen gedruppeld worden met olie, zodat ze weer makkelijk werken. De tuinmeubelen kun je eventueel schuren en opnieuw beitsen als dat nodig is. 

Beplanting in het voorjaar

 • Laat palmbomen, citrusboompjes, fruitboompjes en andere zwakkere boompjes en planten langzaam aan de kou wennen. Dit kun je doen door ze regelmatig buiten te zetten en ze 's nachts weer binnen te zetten, omdat ze maar een klein poosje vrieskou kunnen verdragen. 
 • Heb je in het najaar geen heesters of rozen geplant en wil je deze alsnog in de tuin? Dan is het nu mogelijk om ze alsnog te planten. De rozen zullen deze zomer al volop bloeien. 
 • April is een mooie maand om de beplanting goed te bemesten. Het voorjaar is voor mesten een prima tijd, want de planten nemen rond deze tijd de voedingsstoffen optimaal op. 
 • In bakken met glasplaatje of kamerkasjes kun je eenjarige, tweejarige of vaste planten voorzaaien. Als je dit al in maart hebt gedaan, dan is het nu tijd om de jonge plantjes voorzichtig te verpotten.
 • Het voorjaar is een mooie tijd om je tuin weer aan te vullen met nieuwe heesters en vaste planten. Het zomergoed komt eind april weer volop in beeld. Kleur je tuin gezellig op met deze fraaie plantjes.

Onderhoud van de vijver

 • De vijver kan weer helemaal opgeschoond worden. De oude resten en dode bladeren van waterplanten kunnen de vijver uit. Dit kan eventueel met een speciaal schaartje zodat je het vuil op afstand kunt verwijderen. 
 • Zorg voor voldoende zuurstof in de vijver. Dit kan door eventueel wat nieuwe planten in de vijver te plaatsen. 
 • Controleer de vijverpomp op gebreken en viezigheid. Gebruikt je een UV lamp, laat deze dan tijdig controleren op straling en sterkte. 
 • Versier je vijver eens op een andere manier. Er zijn leuke mini waterlelies die heel leuk in een vijver staan. Ook langs de vijver bloeien rond deze tijd de eerste bloemen, het is leuk om hier een vrolijke bloem bij te planten. Denk bijvoorbeeld aan de gele dotterbloem.

De moestuin

 • Wil je een kruidentuin aanleggen? Dan is het nu het juiste moment. Anijs, venkel, peterselie, bonenkruid - noem maar op, ze mogen nu volop in de grond gezaaid worden. 
 • Het is weer tijd om druif te planten. Doe dat wel echt deze maand. De druif kan het best tegen een zuidmuur of een schutting gezet worden. Zo voorkom je knakken en bevorder je de groei optimaal. 
 • Het is weer tijd om voorbereidingen te treffen zodat je deze zomer weer verse aardbeien kunt eten. Maak als eerste het aardbeienbed goed schoon. Haal eventueel de te groot uitgroeiende planten op en plant daarvan de jongste delen. 
 • Groenten staan graag op een zonnige en lichte plaats. Toch zijn er veel soorten die in minder goede omstandigheden ook goed groeien. Dit zijn aardappelen, erwten, spinazie, tuinbonen, rabarber, andijvie, spruitjes en tuinkers. 

Liever laten doen?

Heb je geen groene vingers of eenvoudigweg geen tijd om je tuin te onderhouden, dan doen we dat graag voor je. We verzorgen tuinonderhoud voor zowel bedrijven als particulieren, op momenten die voor jou uitkomen.